Lodash

Chiropractie voor paarden

Wat is Chiropractie?

Chiropractie is een aanvullende geneeswijze die zich richt op een optimale bewegelijkheid van de wervelkolom, en DAARDOOR op een optimale gezondheid van het totale zenuwstelsel.

Het zenuwstelsel stuurt alle organen, spieren en weefsels aan. Je kan het zenuwstelsel zien als een enorme computer, die informatie uit de spieren, organen en omgeving ontvangt en beoordeelt. Vervolgens wordt er een passend antwoord naar de spieren, organen en weefsels gestuurd.

Deze informatiestromen lopen continu, elke seconde.

De ingaande en uitgaande lijnen lopen via het ruggenmerg naar en van de hersenen.
Het ruggenmerg wordt onder andere beschermd door de rugwervels (nekwervels, borstwervels, lendenwervels en heiligbeen). Tussen de wervels treden de zenuwen uit, die de spieren en weefsels aansturen. De plaats waar de zenuwen uittreden, ligt vlak bij de gewrichtjes tussen de wervels (2-3mm bij de mens!!).

Als er in de ingaande of uitgaande lijnen een storing optreedt, dan komt de informatie niet goed naar binnen, of het uitgaande antwoord past niet goed bij de inkomende vraag. Uiteraard geldt dit ook als de centrale computer, de hersenen, niet goed werkt.

Zo’n storing zal optreden als de wervels niet soepel en vrij ten opzichte van elkaar bewegen. En hoe langer deze toestand bestaat, hoe meer reaktie er optreedt, bijvoorbeeld ontsteking, littekenweefsel…

Een chiropractische behandeling gaat uit van het zelfgenezend vermogen van het lichaam. Paardenlichamen kunnen heel veel zelf. Door een val, struikelen, zadelpijn, hangen aan halster, kan er een verstoring optreden, die het lijf NIET zelf kan oplossen. Als die verstoring, met een zetje in de goede richting, opgelost is, kan het lichaam zelf weer aan de slag om de goede toestand (goede bewegelijkheid) te behouden. Daarom zijn enkele behandelingen meestal genoeg.

Hoe komt het dan dat er soms onvoldoende beweeglijkheid is?
Neem voor een afspraak contact op via email: lodash@gmail.com